Hoe kies je een goed boek dat je ook daadwerkelijk leest?
Lees jij graag boeken? Bibliotheken staan er vol mee. Het idee van een goed boek op de bank met een kop warme chocolademelk, we kennen het allemaal. Maar hoe kies je een echt goed boek? Waar moet je op letten als je een boek uitkiest? Is het de kaft, de samenvatting, de schrijver of nog iets anders? Meestal is de tijd die we hebben om een boek te lezen beperkt. Dus de tijd die je hebt, wil je wel goed besteden. Is er een strategie voor het uitkiezen van een goed boek?
Hoe weet je welk boek echt het lezen waard is? Het kunnen de klassiekers zijn die je aandacht trekken of de bestsellers op de luchthaven. Hoe dan ook, een echte logica bestaat er niet. Heb je vaak boeken gekozen die achteraf niet zo leuk bleken, dan ga je vanzelf minder lezen. Je concentratie neemt af en de tijd die je hebt, besteed je al snel aan iets anders. Het is dus belangrijk dat je de spiraal van slechte boeken doorbreekt. Hoe je dat doet, we geven je graag de 5 beste tips.
1. Kies een goed boek op basis van je interesse
Wanneer je op pad gaat om een goed boek te vinden, moet je weten wat jou op dit moment bezig houdt. Hoe kies jij een goed boek? Ga voor jezelf na wat jij interessant vindt. Waar zou je graag meer over willen lezen? Met welk onderwerp wil je lekker warm onder een deken wegdromen? Waar liggen je interesses en wat kan bijdragen aan jouw kennis? Stel jezelf daarom de volgende vragen:
- Welk thema houdt me nu bezig?
- Waar zou ik graag meer over willen weten?
- Is er iets dat ik wil veranderen in mijn leven?
- Wat trekt mij erg aan?
- Waar word ik blij van?
Als je antwoord hebt kunnen geven op bovenstaande vragen, dan ben je al een eind op weg. Wanneer je nu een bibliotheek of een boekwinkel instapt, weet je beter naar welke categorie boeken jij op zoek moet gaan. En natuurlijk kan het zo zijn dat je vandaag erg geïnteresseerd bent in het ene onderwerp, terwijl volgende maand iets heel anders je favoriet is. Ga dus vooral af op je gevoel, zodat je met plezier aan een boek begint en het ook met plezier uit leest.
2. Zoek boeken van je favoriete auteur
Het geldt niet alleen voor muziek, maar in meerdere mate ook voor auteurs. Zowel in de muziek als in de boeken zijn er diverse categorieën. Naast de categorie is ook de schrijfstijl van doorslaggevend belang of een boek wordt gewaardeerd of niet. Word je erg blij van een bepaalde schrijver? Of was het juist een enorm spannend boek en werd je helemaal meegesleept in het verhaal? Dan betekent dat dat het boek helemaal bij je past.
Was het boek prettig om te lezen? Dan is de kans erg groot dat een ander boek van dezelfde auteur net zo fijn leest. Schrijvers willen uiteraard hun beste boek als eerste schrijven. Maar de praktijk wijst uit dat schrijvers gedurende hun loopbaan steeds meer beter worden. Ben je dus al heel tevreden met het boek dat je hebt gelezen? Bereid je dan maar voor op een nieuw boek dat nog veel beter is.
3. Koop je online? Maak dan gebruik van het boeken-aanbeveel-algoritme
Koop jij jouw favoriete boeken vaak online? Online kopen heeft zo zijn voordelen. De online programma’s zijn ontwikkeld om de klant te ondersteunen in het maken van een goede keuze. Deze online programma’s hebben een ingebouwd algoritme. Dit algoritme bekijkt de boeken die je eerder kocht en zoekt daarbij een zelfde soort boeken. Verwacht hierbij niet dat het algoritme ineens met iets heel nieuws komt. De boeken die aan jou worden voorgesteld zijn altijd in hetzelfde genre. De boeken zijn gebaseerd op eerder gemaakte keuzes. Een boekensite als Amazon heeft een erg goed algoritme. Maar ook Bol.com geeft fijne boekaanbevelingen waar je zeker mee vooruit kunt.
4. Bekijk top 10 lijsten van nieuwe boeken
Wekelijks verschijnen er lijsten met nieuwe boeken. Het is goed om, net als bij nieuwe muzieklijsten, deze boekenlijsten in de gaten te houden. Zie je er iets bij dat je goed lijkt? Check dan eerst of er een promotie aanbieding voorbij komt. En anders wacht je beter niet al te lang en schaf je het boek aan om heerlijk te kunnen wegdromen met een nieuw verhaal.
5. Leen boeken uit en krijg meer boeken terug
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar boeken uitlenen is goed om meer boeken terug te krijgen. Wanneer je boeken uitleent, zien mensen meer van je interesses. Mensen gaan je anders bekijken, zien je in een ander perspectief. Boeken geven aanleiding tot een nieuw gespreksonderwerp. Boeken laten als het ware een ander deel van iemand zien. Je leert iemand op een andere manier kennen en dat is eigenlijk best bijzonder.
Wanneer iemand een goed boek heeft gelezen dat zou kunnen aansluiten bij jouw interesses, zullen ze die tip met je delen. Zo hoef je niet zelf op zoek te gaan naar een goed boek. Iemand anders heeft het boek al gelezen en kan je dus heel goed vertellen of het boek werkelijk de moeite waard is. Dit soort tips zal je dus vaker gaan krijgen. Het is de moeite waard om boeken uit te lenen. Jij krijgt ook weer boeken uitgeleend die soms misschien zelfs verrassend zijn. Je interesse gebied wordt hierdoor vanzelf een stukje groter. Ook als cadeau is het nu gemakkelijker om een boek cadeau te doen. Dat is de reden waarom boeken uitlenen, leidt tot meer boeken.
Hoe kies jij een goed boek?
Bovenstaande tips zullen je absoluut helpen bij het kiezen van een goed boek dat vooral goed bij jou past. Een goed boek heeft alles te maken persoonlijke smaak en interesses. Sta open voor nieuwe suggesties en probeer vooral ook nieuwe boeken uit. In het begin is het soms een beetje zoeken. De keuze is enorm groot. Maar zodra je je weg gevonden hebt in de wereld van de boeken, zal je niet snel meer teleurgesteld zijn.