Boeken schrijven tips
Boeken schrijven

5 tips voor een boek schrijven

Heb jij ook die ene droom? Heb je al jaren een verhaal in je hoofd en wil je een goed boek schrijven? Je wilt er mee beginnen, maar op de een of andere manier komt het er niet van. Je neemt je steeds voor om serieus te starten, maar vervolgens blijf je achter met een leeg vel papier. Hoe begin je met het schrijven van je eigen boek, zodat het geen jaren meer gaat duren? Wij geven jou de 5 gouden tips om direct mee te starten.

Een boek schrijven in fasen

Als auteur ga je bij het schrijven van een boek altijd door een aantal fasen. Een boek schrijven is een reeks processen die elkaar nauw opvolgen. Vaak zie je bij schrijvers dat het schrijven van een boek vertraging oploopt of volledig in de war komt. Dat heeft er meestal mee te maken dat de processen niet meer lineair verlopen.

De processen zijn dus door elkaar gaan lopen. Dat maakt dat het schrijven van een boek niet meer lekker loopt. Lees onderstaande vijf fasen goed door, want je komt ze met zekerheid tegen. En hoe beter je bent voorbereid, hoe sneller het schrijven verloopt.

Tips boek schrijven

Fase 1 De brainstormfase

In deze fase ga je creatief denken. Je bepaalt in grote lijnen waar jouw verhaal over gaat. Je kent de hoofdpersonen en weet wat ze zullen meemaken.

Fase 2 De strategische fase

In de tweede fase ga je jouw creatieve ideeën vormgeven. Je gaat het verhaal structureren aan de hand van een inhoudsopgave. Dat wordt de leidraad en de houvast om niet te verdwalen tijdens de volgende fase.

Fase 3 De schrijver aan tafel

Nu je de kapstok van je verhaal hebt bepaald, gaat het schrijven beginnen. Je mag je eindelijk gaan uitleven. Alle gedachtes, het hele verhaal dat al zo lang in je hoofd zat, komt op papier. Je verhaal gaat leven. De schrijvende fase zal gepaard gaan met goede dagen, maar ook met dagen dat er even helemaal niets op papier komt. Schrik daar niet van, het hoort er allemaal bij. Maar als je de inhoudsopgave goed hebt opgebouwd, zal deze je er doorheen helpen.

Fase 4 De redacteur aan zet

Nu het verhaal op papier staat, ga je redigeren. Je gaat je verhaal lezen en beoordelen. De correcties komen aan de orde. En schrik niet, dat kunnen er in het begin de nodige zijn. Zie het als een fase waarbij jouw ruwe diamant geslepen wordt. Je boek wordt ingekleurd met details en fouten worden eruit gehaald.

Nu het verhaal op papier staat, ga je redigeren. Je gaat je verhaal lezen en beoordelen. De correcties komen aan de orde. En schrik niet, dat kunnen er in het begin de nodige zijn. Zie het als een fase waarbij jouw ruwe diamant geslepen wordt. Je boek wordt ingekleurd met details en fouten worden eruit gehaald.

Koop jij online boeken? Lees hier de beste tips voor online boeken kopen >>>

Onze 5 boek schrijven tips

Boek schrijven tips 1: Een sterke inhoudsopgave is jouw kapstok

Een goede inhoudsopgave vraagt behoorlijk wat tijd. Het is de leidraad, de kapstok waaraan jij het hele verhaal ophangt. Tijdens de eerste fase denk je creatief en bepaal je ook al deels de opstelling van de inhoudsopgave. In fase twee deel je jouw verhaal in, in kleine stukjes. De inhoudsopgave bepaalt de richting van het verhaal. Het geeft houvast. Met een goede inhoudsopgave aan je zijde, schrijf je jouw boek super snel. Belangrijk is om sterke hoofdstuktitels te bedenken. Onder elke hoofdstuktitel komen vervolgens meerdere paragrafen. Wanneer je bent aangekomen in de schrijffase, dan werk je elke paragraaf apart uit. Wees niet te perfectionistisch, want dat blokkeert je. Schrijf wat je wilt schrijven en ga door met de volgende paragraaf. Correcties komen in de redactie fase aan bod.

Boek schrijven tips 2: Ga voor een goed verhaal, perfectie komt later

Neem jezelf voor om bij de kladversie niet meteen een perfect verhaal te willen schrijven. Dat gaat je niet lukken. Ga voor een goed verhaal. Ga voor de ruwe versie. Een blokkade ontstaat, wanneer je de lat te hoog legt. Dan is het beginnen aan een boek te moeilijk en blijft het verhaal alleen bestaan in je hoofd. Open je laptop en begin. Correcties zijn achteraf snel gemaakt, omdat je digitaal werkt. Wil je toch meteen schrijven en corrigeren, dan begin je aan een onmogelijke opdracht. Doe dat jezelf niet aan. Vertrouw de woorden in je hoofd eerst toe aan het papier. Daarna komen alle correctiefases aan bod.

Boek schrijven opbouw

Boek schrijven tips 3: Gun jezelf alle rust om je heen

Een boek schrijven kost nogal wat van je concentratie. Ben je snel afgeleid? Gebruik je dat als excuus om niet te starten met schrijven? Zet het van je af, jij kunt het echt wel. Toch is het afzonderen soms ook heerlijk voor je geest. Je hoort alleen de stilte van de natuur. Geen auto’s, geen fietsers, geen mensen om je heen. Het maakt je rustig en daardoor krijgt je geest ruimte. De woorden zullen gemakkelijker op papier komen. Het verhaal gaat leven in je hoofd en dan wordt jouw droom, het schrijven van een boek, werkelijkheid.

Boek schrijven tips 4: Wees trots op jezelf

Een boek schrijven is een behoorlijk proces. Niet alleen het schrijven zelf, maar ook het nemen van de stap om te starten met schrijven. Na de start komen alles fases die je gaat doorlopen. Om niet af te zwakken en steeds met voldoende energie aan de slag te gaan, is belonen belangrijk. Trots zijn op jezelf is de basis. Maar daarnaast is het ook heerlijk wanneer je na elke fase weet dat je jezelf iets gunt. Iets waar je vrolijk van wordt. Het hoeft niet duur of groot te zijn. Al beloon je jezelf na iedere paragraaf met iets lekkers. Het geeft een klein geluksmoment en een moment van geluk geeft positieve energie.

Boek schrijven tips 5: Pak pen en papier als het even tegen zit

Kom je uiteindelijk toch op een punt waarbij het schrijven simpelweg niet meer lukt? Leg je laptop dan tijdelijk aan de kant. Waarschijnlijk ben je te zeer gefocust op het verbeteren van je verhaal. Wanneer je schrijft met pen en papier blijf je beter gefocust op de fase van het schrijven. Je ziet geen corrigerende rode en groene lijntjes onder geschreven woorden. Stop dus niet met schrijven, maar ga schrijven op een andere manier. Zo blijf je in een goede flow.

Reacties uitgeschakeld voor 5 tips voor een boek schrijven